Panel akció

A panelház előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. A volt keleti blokk államaiban a legelterjedtebb, a világháborúi után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó építési technológiával próbálták csökkenteni. Magyarországon közel 780 000 panellakás található.

Legelterjedtebb panel típusok:

Házgyári panel:

Ennél a panelház típusnál a nyílászárók úgynevezett beton csücskökön helyezkednek el. Ezeken a 3,5 cm –es beton kiemelkedéseken rögzülnek az ablakok és ajtók a panel elemekhez. Bár hazánkban ez a legsűrűbben előforduló panelház típus, hivatalos elnevezése nincs. Az ablakos szakmában leginkább csapos vagy csücskös panelnek hívják.

Dán típusú panel:

Az a panelház típus, amit a szakma dán panelnek nevez az a valóban Dán nemzetiségű, Larsen – Nielsen cég által kifejlesztett technológia alapján épült sorház. Jellemzője, hogy minden lakásban megtalálható legalább egy háromszárnyú ablak. Jellegzetes tulajdonsága még, hogy az erkélyajtó melletti ablak alatt egy farost lemez jellegű csekély hőszigeteléssel bíró falazat van, amit az erkélyfal cseréje során mindenképpen eltávolítunk és helyette magasabb hőszigeteléssel rendelkező opciókat kínálunk fel ügyfeleinknek. Ebben a paneltípusban a bejárati ajtók mellett is az imént említett farost falazat található, így a bejárati ajtó cseréje esetén itt is szükséges stabilabb megoldást találni.

Orosz panel:

Az 1960- as években induló lakásépítési hullám során, elsőként a szovjetektől átvett, és részben továbbfejlesztett technológia alapján dolgoztak a magyar házgyárak. Később aztán rajta is maradt ezeken a panel típusokon az orosz panel elnevezés.
Ablakszükségleteit tekintve csak egy méretű ablak van minden lakásban, illetve két erkély típus, valamint ezt leszámítva néhány lakásban kisméretű konyha ablak is megtalálható.